Čokoládové recepty

chutnat nám může i bez masa

Jahodové buchta s čokoládou

12 porcí
10 minut příprava, 30 minut pečení

INGREDIENCE   

100 g celozrnné pšeničné mouky
90 g špaldové mouky
1 hrnek nadrobno nakrájených jahod (cca 150g)
100 g hořké čokolády (sekané nebo peciček)
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
90 g třtinového cukru
150 g bílého jogurtu (3 % tuku)
7 lžic (80 ml) kokosového oleje
2 vejce
špetka soli
špetka skořice nebo mixed spice (nemusí být)

POSTUP

  1. Rozpusťte si kokosový olej a polovinu (50g) čokolády. Stačí jen lehce rozehřát a pecičky čokolády pak rozmíchat. Nepřehřívejte.
  2. Rozehřejte si troubu na 180 °C.
  3. Omyjte a osušte si jahody a nakrájejte je na menší kousky.
  4. V míse utřete třtinový cukr a vejce. Vmíchejte kokosový olej s čokoládou a jogurt.
  5. Zvlášť promíchejte všechny sypké ingredience a poté vmíchejte po částech do tekuté směsi.
  6. Do těsta jen zlehka vmíchejte jahody a nalijte ho na vymazaný hluboký plech a posypte zbývajícími 50 g čokolády.
  7. Pečte cca 30 min nebo dokud není špejle při zapíchnutí suchá.

zdroj: lechocolat.cz

Banánový chlebíček s čokoládou

10 minut příprava, 60 minut pečení

INGREDIENCE   

180 g polohrubé mouky
40 g kakaa
1 lžička jedlé sody
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
3 velké zralé banány (oloupané asi 300 g)
2 velká vejce
120 g řeckého jogurtu
60 ml javorového sirupu nebo medu
50 g třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
50 g mandlí (nasekaných)
50 g hořké čokolády (sekané nebo peciček)

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 180°C a vymažeme si formu na biskupský chlebíček.
  2. Ve větší míse smícháme mouku, kakao, sůl, sodu a prášek do pečiva.
  3. V další misce rozmačkáme banány a rozmícháme s vejci, jogurtem, javorovým sirupem, cukrem a vanilkou.
  4. Jemně zapracujeme do suchých ingrediencí v první misce a nakonec jen lehce vmícháme mandle a čokoládu.
  5. Pečeme zhruba hodinu, kontrolujeme špejlí.

zdroj: lachocolat.cz

Cuketová buchta s čokoládou

10 minut příprava, 45-50 minut pečení
12 porcí

INGREDIENCE   

200 g hladké mouky
100 g celozrnné špaldové mouky
40 g kakaa
1 lžička jedlé sody
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
350 g cukety (nastrouhané nahrubo)
2 velká vejce
125 ml rostlinného oleje (slunečnicový, kokosový)
100 g třtinového cukru (lze částečně zaměnit javorovým sirupem nebo medem)
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička koření na perník nebo Mixed spice
50 g ořechů (nasekaných)
alternativa místo kakaa: 50 g hořké čokolády (sekané nebo peciček)

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 180°C a vymažeme si formu
  2. Ve větší míse smícháme mouku, kakao, sůl, sodu a prášek do pečiva, kakao a koření.
  3. V další misce rozmícháme cukr s vejci a přidáme olej. Nastrouháme si cuketu a přidáme spolu s vanilkou.
  4. Jemně zapracujeme do suchých ingrediencí v první misce a nakonec jen lehce vmícháme ořechy, případně sušené ovoce a čokoládu.
  5. Pečeme 45-50 minut, kontrolujeme špejlí.

zdroj: lachocolat.cz

Fíky z čokoládou a mořskou solí

10 kousků
10 minut příprava, 30 min chlazení

INGREDIENCE   

10 malých fíků
100 g tmavé čokolády
20 g másla nebo kokosového oleje
mořská sůl

POSTUP

  1. Fíky omyjte, osušte a rozkrájejte na půl prostředkem stopky (aby bylo za co chytit).
  2. Na vodní lázni rozehřejte čokoládu s máslem nebo kokosovým olejem.
  3. Fíky namáčejte v čokoládě a klaďte na tác s pečicím papírem.
  4. Posypte vločkami soli (můžete nahradit sekanými pistáciemi) a dejte vychladit

zdroj: lechocolat.cz